Tvůrce her Villagers, Streets a Moon okouzluje fantasy worker-placementem Yonder
Novinka zdroj: Sinister Fish Games

Tvůrce her Villagers, Streets a Moon okouzluje fantasy worker-placementem Yonder

30. 7. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Chystaná, středně náročná deskovka Yonder od Haakona Gaardera (Villagers, Streets, Moon) vás pověří vytvořením nové, a zajisté i prosperující komunity na kdesi v dálce odhalené zelené louce. Ve skutečnosti tím pověří až čtyři hráče (ale klidně i sólisty), kteří se během jedné až dvou hodin pokusí vybudovat to nejlepší místo k životu.

Své dělníky budete vysílat pro zdroje a jídlo, stavět z nich nejrůznější budovy, které dále produkují zdroje a jídlo, pomáhají rozbíhat engine building, případně poskytují body na konci hry. Dělníky můžete vysílat i k soupeřům do budov či za účelem obchodování  a nejsou to tak úplně lidé, navíc každý dělá něco trochu jiného.

Máte tu například zlobra, který natěží dvakrát tolik, ale také dvakrát tolik sní. Naproti tomu kostlivec krmit nepotřebuje. Trpaslíci staví a obchodují levněji, elfové mohou i na políčka zabraná jiným tvory a konečně goblini vždy chodí v párech.

zdroj: Sinister Fish Games

Kromě toho tu plníte dlouhodobé zakázky vyslanců a vysíláte vytvořené zboží po lodích, které vám na oplátku poskytnou nové pracanty. Největší zvědavci si mohou přečíst rozpracovaná pravidla.

V rámci probíhající kampaně si můžete pořídit kickstarterovou edici hry za 1 500 korun nebo deluxe edici za 2 260 korun. Deluxe verze navíc obsahuje potištěné hráčské žetony, kovové mince, několik dřevěných žetonů, akrylové žetony a insert od GameTrayz. Obě verze počítají s promo balíčkem s dodatečnými kartami místo obvyklých dodatečných cílů, který nebude dostupný ve verzi pro obchody.

Poštovné k nám vychází na 480 korun za první verzi hry a 570 korun za druhou verzi hry. Z kampaně to není úplně stoprocentně jasné, ale zní to tak, že se tentokrát vyhnete platbě daně. Hra Yonder by se u vás měla objevit příští rok v květnu.

Nejnovější články