Tvůrce Ostrova koček přináší záchranu prastarého lesa v dobrodružném Emberleaf
Novinka zdroj: The City of Games

Tvůrce Ostrova koček přináší záchranu prastarého lesa v dobrodružném Emberleaf

4. 10. 2024 11:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Ostrov koček patří mezi oblíbené kočičí kratochvíle, která pokládáním dílků a slušným počtem odlišných strategií dokáže udělat záchranu prastaré populace divokých koček věru zábavnou. Do hry vyšlo hned několik rozšíření a došlo i na duchovního nástupce Race to the Raft. Autorský tým v podobě Franka Westa a studia The City of Games se už nicméně chce posunout zase o kousek dál, proto dali hlavy dohromady, aby společnými silami nabídli novinku s názvem Emberleaf.

Na té společně s Westem spolupracoval i nováček James Tomblin. Oba dva fungují nejen jako designéři, ale rovnou na sebe vzali i pozici ilustrátorů. Možná i kvůli tomu stačí jediný pohled na krabici, aby vám naskočilo spojení právě s Otrovem koček. I přes podobnost krabice se ale jinak jedná o výrazně odlišné tituly. A to i přes opětovnou přítomnost zvířátek.

Tentokrát místo prastarého ostrova vyrazíte do lesa, který kdysi sloužil jako domov pro antropomorfní zvířecí bytosti zvané Emberlings. Jak už jistě očekáváte, právě do kůže jedné takové chrabré bytosti se vžijete a pokusíte se tento svůj dřívější domov obnovit. Toho dosáhnete prozkoumáváním divočiny, sbíráním surovin, vyklízením nebezpečných oblastí a samozřejmě stavěním nových budov pro příbuzné. V těchto snahách vám pomohou různí hrdinové, které budete verbovat a oni vám tak propůjčí unikátní schopnosti.

Emberleaf těmito prvky nabízí příběhové pozadí pro chytré pokládání dílků, ve kterém se o prostor přetahujete s ostatními. Hra rovněž představuje svůj unikátní systém, kterým je tancování karet. Pod tímto pojmem si můžete představit něco jako engine building, kdy své karty vykládáte na svou herní desku. Následně s nimi různými způsoby manipulujete (posouváte do stran, necháváte je sjet z desky), čímž se dostáváte k odlišným efektům.

Jestli vás tyto prvky jakýmkoliv způsobem zaujaly, můžete si všechny principy dodatečně prostudovat v rozpracovaných pravidlech. Jinak ale platí, že jedna partie by měla zabrat maximálně 2 hodiny. Kromě skupin až pěti lidí najednou mohou ke stolu usednout i sólisté, kteří zde naleznou režim vytvořený přesně pro ně.

Projekt v těchto chvílích můžete získat na Kickstarteru, kde se povedlo vybrat už přes 5,75 milionů korun, tedy i několikrát překonat vytyčený cíl. Zájemci zde své peníze utráceli za různé úrovně, kdy ta nejlevnější stojí necelých 1 400 korun, za něž dostanete základní krabici. Za střídmý příplatek zhruba 150 korun k tomu navíc dostanete dodatečný balíček s hrdiny.

Za cenu 2 280 korun k tomu ještě dostanete další balíčky hrdinů, dřevěné žetony a rozšíření Trophies + Bonuses. Nejdražší varianta pak vychází na téměř 3 500 korun a její součástí je 5 neoprenových herních podložek, dřevěné bojové zástavy a dřevěné žetony ve všech hráčských barvách.

Doprava peněženku tentokrát zeštíhlí o 215 až 400 korun a celou hodnotu objednávky povýší daň. Zásilka by k podporovatelům měla dorazit v průběhu srpna 2025.

Nejnovější články