V hutné eurovce Civolution od autora Hradů v Burgundsku si vyzkoušíte simulaci civilizace
Novinka zdroj: Deep Print Games

V hutné eurovce Civolution od autora Hradů v Burgundsku si vyzkoušíte simulaci civilizace

3. 9. 2024 8:45 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Jméno Stefan Feld si asi nejvíce můžete spojovat s vynikajícími a nestárnoucími Hrady v Burgundsku. Autor má nicméně na svědomí hned několik dalších vyvedených projektů, jako je La Granja, Bruges či Carpe Diem. Zkrátka nejde o žádného „joudu“, ale o ostříleného tvůrce, jehož projekty se rozhodně vyplatí sledovat. Což bezesporu platí i v případě jeho chystané novinky Civolution.

Její obsah potěší hlavně nadšence do eurovek, jelikož půjde o poctivou, hutnou a komplexní strategii, která nabídne ohromné množství možností. Tomu odpovídá i herní doba, která se může docela bez problémů vyšplhat až na tři hodiny čistého času. Takže pokud se do hraní budete chtít ponořit v maximálním počtu čtyř lidí, je určitě dobré nalézt takové kamarády, kteří smýšlí podobně jako vy a nebojí se většího časového závazku. Nicméně je dobrou zprávou, že si na své přijdou i sólisté.

Ať už se ale do hry ponoříte v jakémkoliv počtu hráčů, vždy vás čeká zajímavé téma pojednávající o civilizační simulaci, tedy poslední zkoušce studentů oboru civilizačního designu na Technické akademii tvoření lidstva. Tato zkouška, respektive scénář, se odehrává na odstřiženém ostrově, na němž svou svěřenou civilizaci provedete vývojem takovým způsobem, aby se jí dařilo lépe než ostatním. Možností je nespočet, jelikož lze vyrazit směrem kulturního i technického pokroku, stejně jako evoluční adaptací.

Během vašeho snažení vás rozhodně nemine objevování mapy, vyhledávání potřebných zdrojů i obživy, budování nejrůznějších struktur a objektů, i vylepšování vašeho kmenu na poli čtyř ér (herních kol). Celá simulace bude fungovat na principu rozlehlého technologického stromu a mechanismu výběru/přidělování kostek. K rozvíjení civilizace rovněž poslouží přes 160 různých výzkumných karet, které vždy výrazně ovlivní vaší cestu.

Stefan Feld si u Civolution zakládá hlavně na tom, abyste během sezení vždy prozkoumali pouze zlomek možností, čímž se zabezpečí velká znovuhratelnost, stejně jako to, že každé sezení bude významně odlišné. Rovněž si půjde užívat toho, že jste odměnění za všechny možné způsoby vývoje a žádný nebude jasně lepší než jiný. A když se vám ze všech u stolu bude dařit nejvíce, nakonec dostanete možnost povýšení a stanete se plnohodnotným členem akademie.

Na svou zkoušku se můžete těšit v průběhu října, kdy hra dorazí na pulty obchodů. Pokud chcete být mezi prvními, kdo se k ní dostanou, vyrazte na Essen Spiel (3. až 6. října), kde ji naleznete na stánku společnosti Pegasus Spiele. Cena bude zhruba 2 500 korun. Předtím si můžete prostudovat pravidla.

Nejnovější články