Ve hře Klání klanů lákáte do svých řad nové stoupence ze Skotské vysočiny
Novinka zdroj: Old Dawg

Ve hře Klání klanů lákáte do svých řad nové stoupence ze Skotské vysočiny

15. 5. 2024 11:30 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Nejmladší české vydavatelství Old Dawg už začalo na trh chrlit první hry, konkrétně Zoo Vadis a Nukleum. V přípravě má ale hromadu dalších, k nimž dále přidává v cizině ještě nevydanou deskovku Clans and Glory, která u nás vyjde v češtině jako Klání klanů.

Z prvních obrázků snadno nabydete dojmu, že jde o nějakou variaci na starší kousek Skol ty Skoty!, ale pravdou je, že Klání klanů se hraje docela jinak. Nepřetahujete se tu totiž o centrální hraniční kameny, ani nejde o to hrát postupky, trojice a jiné kombinace karet.

Ve svém tahu sice umisťujete kartu z ruky na volnou pozici u vybrané lokace uprostřed stolu, ale pravidla pro její umístění jsou zcela odlišná – vámi hraná karta se musí barvou a/nebo hodnotou shodovat s kartou, která je posazená vedle ní nebo naproti ní.

Tento krok zahrání karty je povinný a následuje ho nepovinný krok, kdy na zvolenou lokaci můžete umístit jeden ze svých štítů, které se staví na sebe do sloupečku. 2 až 4 hráči ve věku od 8 let takto na ploše 20 minut hrají karty na volné pozice a rozmisťují své štíty, dokud některému z nich nedojdou karty v ruce.

V tu chvíli přichází na řadu závěrečné bodování, kdy se postupně vyhodnotí jednotlivé lokace. Provedete to tak, že otočíte sloupeček štítů vzhůru nohama a hráč, který má nyní svůj štít nahoře, si ho vezme zpět a spolu s ním všechny karty z lokace s jednou nejnižší hodnotou.

Následně si další hráč odebere svůj štít a karty s nyní nejnižší hodnotou a tak dále do rozebrání všech štítů/karet. Po jednoduše sečtete hodnoty všech svých získaných karet na ruce a určí se vítěz. Jednoduché jako facka, takže do rodinného kruhu by mohlo jít o ideálního kandidáta. Old Dawg cílí s vydáním hry Klání klanů na letošní září.

Nejnovější články