Vesmírný worker-placement Brink vsází na eleganci, obchodování mezi hráči a hlasování
Novinka zdroj: IV Studio

Vesmírný worker-placement Brink vsází na eleganci, obchodování mezi hráči a hlasování

8. 7. 2024 11:30 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

IV Studio si před časem udělalo slušné jméno karetní hrou Moonrakers, do jejíhož světa se rozhodlo zasadit svoji dosud nejimpozantnější hru – Brink. Brink je strategická hra pro 2 až pět hráčů typu worker-placement, v níž budete objevovat vesmír, obchodovat a ovlivňovat nejrůznější frakce tohoto univerza.

Celá hra je postavená na umisťování tří různých typů lodí na herní plán – jednu umisťujete přímo na vybraný hex, druhou mezi dva hexy a třetí na spojnici tří hexů. Každá na daných dílcích těží suroviny a využívá akcí, které poskytují frakce, jimž hexy náleží. Případně odhalí nové kouty vesmíru.

K akcím patří například možnost vylepšit si loď, kdy na ni fyzicky nasadíte skladiště či zbraň, aby těžila větší množství zdrojů či se lépe bránila nepřátelům. Nebo můžete najímat rozličné specialisty, kteří vám dopomohou k vítězství.

Zajímavým mechanismem je obchodování surovin mezi hráči, které zaujme tím, že některé konkrétní vytěžené suroviny musíte směnit s jiným hráčem a nesmíte si je nechat, díky čemuž by ve hře neměla být nouze o interakci, a i mimo svůj tah máte co dělat.

K tomu všemu se ještě přidává hlasování, kdy tajně utrácíte zdroje na prosazení frakcí. Dvě frakce s nejvíce hlasy budou obodované a body za ně získáte jen v případě, že u jejich hexu máte svou loď. Tvůrci zároveň přišli s modulem, který hru činí zábavnou i ve dvou hráčích, kdy je do hry zapojený pytlík se surovinami, s nímž můžete obchodovat a který zároveň umí hlasovat.

V kostce by to bylo vše, ale hra má samozřejmě ještě spoustu dalších pravidel, která si už přečtete sami v příručce. V kampani na Kickstarteru pořídíte základní verzi hry za 1 800 korun, která vám dá obyčejné papírové zástěny a klasické kostičky zboží.

Mnohem zajímavější je deluxe verze za 2 700 korun, kde jsou jednotlivé kostičky vyřezávané, místo kartonových označovačů máte figurky a na každou komponentu se tu najde pořadač, ať už je řeč o vaší osobní zásobě se zástěnou, zásobnících na karty či nejrůznějších nabídkách.

Nakonec je tu ještě super-deluxe verze za 3 900 korun, která se pyšní holografickou krabicí, holografickými hexy i kartami a nabarvenými figurkami. Kromě toho si můžete zvlášť přikoupit například neoprenovou podložku, obaly či kovový žeton prvního hráče.

Poštovné do České republiky činí 580 korun a z celkové sumy ještě uhradíte daň. Hra Brink by se u vašich dveří měla zjevit příští rok v květnu.

Nejnovější články