Výlet do houbové říše hry Mycelia vyjde v češtině pod názvem Podhoubí. Fanoušci Divukraje se zase dočkají Everdell: Farshore
Novinka zdroj: Split Stone Games

Výlet do houbové říše hry Mycelia vyjde v češtině pod názvem Podhoubí. Fanoušci Divukraje se zase dočkají Everdell: Farshore

24. 10. 2023 10:11 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Tento týden se tradičního souhrnu všemožných českých novinek pravděpodobně nedočkáte. Důvodem je, že česká vydavatelství přišla s opravdu zajímavými novinkami, u kterých by bylo škoda, kdyby zapadly v hromadném článku. Proto jednotlivé projekty představíme v trochu rozředěnější formě, kdy tento článek se zaměří na novinky vydavatelství TLAMA games a Rexhry.

Podhoubí

První zmíněná parta se rozhodla chopit neopakovatelné příležitosti a na tuzemský trh přinést projekt J.J. Nevilla s názvem Mycelia. Ten v překladu ponese název Podhoubí, což jasně naznačuje, že se tady zaměříte na fascinující houbovou říši. Místo toho, abyste v ní plody sbírali, tak je rozmnožujete a tvoříte vlastní mykologické království.

V zásadě jde hlavně o logicko-strategickou hru pro 1 až 4 lidi, kteří se na herním plánu postupně skládaném z trojúhelníkových dílků snaží vypěstovat houby vyobrazené na kartách. K tomu potřebují minerály a živiny, jež reprezentují zmíněné dílky, ale také spory, jež na dílek dostanou přesunem figurky „mateřské houby“. Klíčovým prvkem navíc je postupné odumírání hub, které přitom aktivují své unikátní schopnosti.

Vzhledem k tomu, že Česká republika je plná milovníků hub, je jasné, že se Podhoubí na trhu rozhodně neztratí. Společnost ho na náš trh přinese v říjnu příštího roku za doporučenou cenu 1 199 korun.

Everdell: Farshore

Mezitím se Rexhry rozhodli opět potěšit fanoušky bajkového Divukraje, jelikož se nakonec dohodli se Starling Games na vydání novinky Everdell: Farshore. Jedná se o samostatnou hru, která sice sdílí podobnosti se zmíněným fenoménem (správa zdrojů, sbírání dělníků), ale přináší i několik novinek, jako jsou nová zvířátka nebo obří maják místo stromu. Hlavně si ale užijete objevování neprobádaných koutů severního pobřeží, kde se skrývají tajemství a poklady. Jenom si musíte dávat pozor na roční období a počasí, které značně ovlivní vaše plány.

Český název prozatím nemáme (Divukraj: Pobřeží?), nicméně je jisté, že přeložená verze oproti té zahraniční dorazí v trochu jiné podobě. Společnost vzhledem k tuzemskému trhu nechtěla vydávat titul, jehož cena by daleko překračovala 2 000 korun. Proto se domluvila na alternativním obsahu, kde figurky mušlí, kotev a jiných věcí nahradí kartonové dílky (dřevěné figurky zůstanou). Tím se jim podaří cenu srazit pod hranici 2 000 korun, pravděpodobně někam na 1 600.

Pokud by ovšem fanoušci měli zájem, společně se hrou vyjde i speciální upgradovací balíček, který tyto komponenty přinese samostatně. Bude proto pouze na hráčích, jestli jim stačí karton, nebo chtějí pohlednější plast. To vše snad někdy v půlce příštího roku.

Nejnovější články