Vytvořte si svou klasicistní zahradu ve hře Botanicus
Novinka zdroj: Asmodee

Vytvořte si svou klasicistní zahradu ve hře Botanicus

15. 10. 2024 14:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Jestliže bedlivě sledujete udílení „deskoherních Oscarů“ Spiel des Jahres, asi jste si všimli, že v kolonce doporučených her se letos objevilo něco s názvem Botanicus. Jde o projekt německého studia Hans im Glück, který ještě relativně nedávno vyšel jenom v němčině. Nicméně vzhledem k tomu, že se ozvalo Asmodee, které chtělo vydat i anglickou jazykovou mutaci, se to v následujících dnech stane minulostí. Proto si hru pojďme podrobněji představit.

Půjde o hřejivé, poklidné i relaxační zahradničení. Jakožto šlechtic z konce 19. století jste si totiž koupili pozemek, na něj jste najali zahradníka, jehož úkolem je vybudovat tu nejkrásnější zahradu. Aby se to ale povedlo, musíte sehnat ty nejlepší rostliny. A jelikož jsou návštěvníci vybíraví, musíte je roztřídit tak, aby odpovídali jejich preferencím. Znamená to, že je potřeba rozvaha, strategie, ale i trochu štěstí.

O rostliny navíc budete bojovat s ostatními podobnými nadšenci. Proto se snažíte získat ta nejlepší místa v jedinečném mechanismu vybírání. Kromě sběru nových rostlin je nutné se také o ně starat, zalévat je a přirozeně dohlížet na svého svěřence. No a samozřejmě nic z toho nebude možné bez potřebných financí. Když se vám ovšem jednotlivosti podaří dobře skloubit, zvládnete překonat konkurenty a budete mít tu nejhezčí zahradu.

Botanicus má na svědomí dvojka Samuele Tabellini Ferrari a Vieri Masseini. Pro oba se jedná o jejich vyloženou větší deskoherní premiéru, ale dle ohlasů to vypadá, že se jim to moc povedlo. Aby informace byly kompletní, uvedeme, že je titul určený pro 2 až 4 lidi, trvá od 45 do 60 minut a užít by si ho měli i mladší hráči od desíti let. Vydání anglické verze je stanovené na 18. října.

Ohledně případné české lokalizace zatím nejsou žádné zkazky. Nicméně vzhledem k pozitivní reputaci hry, stejně jako skutečnosti, že ji vydává Asmodee, je více než pravděpodobné, že ho tuzemská filiálka u nás rovněž uvede.

Nejnovější články