Začala kampaň deskovky Degenesis: Clan Wars adaptující fantastické postapokalyptické RPG Degenesis
Novinka zdroj: SIXMOREVODKA

Začala kampaň deskovky Degenesis: Clan Wars adaptující fantastické postapokalyptické RPG Degenesis

27. 5. 2024 11:30 | Deskovky | autor: Michal Krupička |

Degenesis od studia Six More Vodka je skvělé RPG, které si můžete zahrát zdarma. Jeho produkční hodnoty si ale nezadají se špičkou žánru. Ostatně v recenzi od nás tenhle obří počin dostal jasný „Zásah!“. Pokud se vám nechtějí číst stovky stránek pravidel nebo prostě neholdujete RPG, je tu pro vás teď díky kampani na Gamefoundu nová možnost, jak se do světa zničeného apokalypsou ponořit. Vzniká totiž desková hra Degenesis: Clan Wars pod křídly CMON.

Clan Wars vás stejně jako RPG vezmou do alternativní Evropy roku 2598, kdy po zásahu asteroidem lidstvo znovu začalo budovat civilizaci, jen aby narazilo na další hrozby v podobě mutantů, nájezdníků, umělých inteligencí nebo tvorů představujících další stupeň vývoje, tedy titulních homo degenesis.

Clan Wars se soustředí na část světa zvanou Protektorát, v němž se mísí vlivy mnoha kultur a hru o moc rozehrává hned několik klanů. Právě do kůže jejich operativců se tu vžijete. Tedy většina z vás. Jeden hráč se musí ujmout role nepřítele a ovládat hrozby, proti kterým budou ostatní stát.

Degenesis: Clan Wars zdroj: SIXMOREVODKA

Degenesis: Clan Wars je tedy asymetrická deskovka s prvky wargamingu. Budete procházet misemi, plnit vedlejší úkoly, verbovat spojence a snažit se přežít nástrahy nepřítele. První, co vás na hře praští do očí, je, jak krásně vypadá. Tvůrci se drží černozlaté a černorudé stylizace spolu s vynikajícími ilustracemi, které byly jedním z velkých taháků RPG předlohy.

Snad všechny prvky hry jsou oboustranné. Čtverce mapy, ze kterých budete tvořit herní plán, díky tomu nabízí více možností. Žetony nepřátel se pohybují po mapě lícem dolů, dokud je neodhalíte a nezjistíte, co jsou ve skutečnosti zač, kdy je nahradíte konkrétní figurkou.

Degenesis: Clan Wars zdroj: CMON

I karty jsou oboustranné, kdy pokud vám například selže zbraň, otočíte její kartu na znamení, že jí došla munice. Otáčením karet postavy zase můžete volit, jak přistupujete k situacím a tak dále.

Kostky jsou pak rozřazené do tří barev. Bílé jsou relativně bezpečné, ale mají nejmenší hodnoty pro úspěch. Černé jsou zlatý střed a červené mají vysoké hodnoty, ale velkou šanci na selhání. Vaše schopnosti a výbava udávají, kterými můžete házet a v jakém počtu, ale kdykoliv můžete libovolný počet kostek prostě odmítnout. Na kartě hry v sekci Ke stažení se už teď můžete začíst do pravidel hry a podívat se na ukázky misí.

Jak už je u CMON zvykem, hra přichází i se spoustou figurek. Každý operativec má svou vlastní a další přibývají, jak se odemykají dodatečné cíle kampaně. Hráč nepřítele má k dispozici vše od základních pěšáků přes elitní nepřátele až po bosse, kteří jsou opravdu impozantní. Zkrátka bedna Degenesis: Clan Wars je pořádně nacpaná. Zahrajete si ji od dvou do pěti hráčů a doba jednoho sezení by měla trvat kolem 90 minut.

Na Gamefoundu je k dostání ve dvou verzích. V první za 2 840 korun najdete základní sadu hry, bonusové operativce a rozšíření s 3D terény. Nutno říct, že už tato verze obsahuje kolem osmdesáti figurek a všechny dodatečně odemčené cíle kampaně. Druhá edice za 5 565 korun s sebou navíc přinese další expanze. Jaké? To ještě nevíme, protože budou odhalené až v průběhu kampaně.

K ceně je ještě nutné si přičíst poštovné, které za základní edici činí 800 korun a za rozšířenou 1 050, přičemž z celkové částky ještě uhradíte daň. Kampaň v době publikování článku vybrala 4,4 miliony korun a do jejího konce zbývá ještě 11 dní. Svých odměn byste se měli dočkat v červenci roku 2025.

Nejnovější články