Zchlaďte si léto vikinskou rodinnou hrou Looot a staňte se jarlem
Novinka zdroj: Gigamic

Zchlaďte si léto vikinskou rodinnou hrou Looot a staňte se jarlem

1. 7. 2024 9:00 | Deskovky | autor: Ondřej Partl |

Venku už je pořádné vedro, větráky běží na plný chod a snaha o rychlé zchlazení častokrát přichází na zmar. Proto deskovkáři jistě uvítají, že studio Gigamic na léto chystá uvedení mrazivé rodinné hry Looot o tom, jak se Vikingové snaží zušlechtit svůj fjord. Jenom nesmíte očekávat mnoho krutosti a krve. Tohle bude čistě rodinná kratochvíle.

Dva až čtyři lidi usednou do role vikinského klanu, který se snaží rozšířit své pole působnosti a protloukat se svým životem. Jeho náplní je sběr potřebných surovin na to, abyste měli dostatek prostředků nejen na stavbu, ale také na obsazování klíčových budov, jež se nachází na herním plánu plném hexových políček.

Hlavní herní složkou bude strategické umisťování Vikingů a lodí s jejich efektivním řetězením (existují specifické podmínky pro pokládání komponent na mapu), což umožní dobývat strážní věže i hrady.

Looot zdroj: Gigamic

Jakmile tímto způsobem všichni hráči umístí své „pracovníky“, vyhlásí se konec hry a spočítají body za každou obsazenou budovu, zlato, ovci, dřevo, dokončenou konstrukční práci i získané trofeje. Od této sumy se poté odečte 5 bodů za každou plně neobsazenou loď, čímž se doberete konečného výsledku. Komu poté zůstane největší množství bodů, stane se místním jarlem.

Jak vám tedy asi již došlo, jde o kombinaci správy zdrojů, worker placementu a kontroly oblastí. Vše je ovšem navržené tak, aby to zvládli i svátečnější hráči nebo děti od 10 let. A vzhledem k tomu, že designéry jsou ostřílení Charles Chevallier a Laurent Escoffier, mělo by to na několik seancí spolehlivě zabavit. Ilustrace zase obstaral Xavier Gueniffey Durin, jehož práci můžete znát třeba z karetní série Similo nebo hry Tokaido.

Zahraniční datum vydání je zvolené na 14. srpna a cenovka se pohybuje v relaci 700 korun. Jestli se hra časem podívá i do českých luhů a hájů, je prozatím nejisté.

Nejnovější články