Broken Empires vypadají jako jedno z nejlepších chystaných fantasy RPG
Novinka zdroj: Evil Baby Entertainment

Broken Empires vypadají jako jedno z nejlepších chystaných fantasy RPG

22. 10. 2024 11:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Broken Empires nejsou velkou značkou. Nepřečtete si z nich desítky románů, ale mají něco pro RPG možná důležitějšího – vytvořil je Trevor Devall během čtyř sezón Me, Myself and Die!, což je jeho populární kanál o stolních RPG a v průběhu cesty nabral inspiraci u víc než stovky jiných systémů. Vytvořil tak vlastní systém a přízemní fantasy svět s bohatým pozadím, který teď pomocí Kickstarteru konečně vypouští do světa.

Co je podle mě na Broken Empires nejlepší, je fakt, že každý mechanismus, o kterém čtu, mě vlastně nutí si říct: „Hele, to je dobrý nápad, to bych si klidně zahrál“. Třeba postavy se nezatěžují třídou ani úrovní, ale volně se vyvíjí podle vás. Souboj záleží na manévrech a má dost možností, jak se mechanicky vyhnout zabíjení. Jeden hod určí naráz zásah, poškození i místo zásahu.

Broken Empire zdroj: Evil Baby Entertainment

Hra se obecně snaží vykreslit svět reálně a sama se nazývá sim-lite, kdy balancuje mezi co nejdetailnějším zpracováním jednotlivých mechanismů, ale zároveň taky co nejrychlejším a nejsnadnějším vyhodnocováním. Navíc celá hra nabízí už v základu i pravidla pro sólo hraní.

Třeba takové cestování ustanoví jednoho hráče průvodcem, druhý se stará o zásoby a třetí je průzkumník. První hodem určí, jak velký kus cesty skupina ujde, než se stane nějaké setkání; druhý stanoví, jak je cestování unaví; a samotný průzkumník hodem určí, zda jde o setkání pozitivní nebo negativní. Ony i samotné hody po vás chtějí, abyste pro úspěch hodili co nejmenší číslo pro podhození vlastnosti, ale zároveň i co největší pro samotný efekt.

A takové dialogy zase určují dovednost podle toho, co říkáte a snaží se, aby vaše slova měla co největší dopad na konečný hod a upřednostňují tak hraní postavy před kostkami. Stejně tak stojí za to vypíchnout magii, která probíhá volnou formou a je v rukou samotných hráčů, kteří nejsou omezení žádnými sloty nebo úrovněmi. Mají prostě svou hodnotu resolve, kterou při kouzlení budou využívat dle libosti.

Broken Empires vedle základní knihy nabízí i krabici se startovací sadou, kde se na zjednodušených pravidlech naučíte základní herní mechanismy v předpřipraveném dobrodružství, a ještě dostanete bonusové materiály do hry. Balík pravidel, starter setu a zástěny pro vypravěče v PDF stojí v kampani 900 korun, samotná startovací sada ve fyzické podobě pak 1 135 korun.

Papírová pravidla vás zkrátí o 1 830 korun a v jejich sběratelské edici v kožence se stříbrným vzorem a stránkami to dělá už 2 620 korun. Dále je možnost si koupit příručku se startovní sadou za 2 900 korun nebo za 3 680 korun, pokud ji chcete ve sběratelské verzi. V poslední edici za 4 380 korun (či 6 tisíc ve sběratelce) najdete ještě navíc kostky, tác na ně a zástěnu pro vypravěče.

Poštovné za se bude pohybovat od 700 korun do 930 korun a své objednávky byste se měli dočkat příští rok v říjnu.

Nejnovější články