RPG High School Cthulhu spojuje Lovecrafta se středoškolským životem v devadesátkách
Novinka zdroj: Gear Games

RPG High School Cthulhu spojuje Lovecrafta se středoškolským životem v devadesátkách

21. 10. 2024 11:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Co je horší než dospívání? No přece dospívání v Innsmouthu! Jen si to představte – polovina devadesátek, první lásky, škola, rivalové i kamarádi, a do toho vám na okna klepou chapadla šmejdu z vesmíru. Přesně tohle vás totiž nechá zažít nové RPG High School Cthulhu – Roleplaying Game, které vybírá peníze na Backerkitu.

Zkrátka a dobře si představte příběh, který se inspiruje třeba v Beverly Hills 90210 nebo Dawsonova světa, ale do mixu přidává mýtus Cthulhu a máte relativně dobrou představu, jak bude hraní High School Cthulhu vypadat. Tvůrci navíc chtějí, aby byl zážitek co nejfilmovější, a proto sáhli po systému, který právě za tohle dostal dvě ceny Ennie. Ano, jde o systém Directors Cut od Two Little Mice, který pohání snad nejfilmovější akční RPG Outgunned.

Navíc hra přidává vlastní pomůcky, jako je třeba stoupající ukazatel dramatu, který postavy sdílejí a tím, jak to mezi puberťáky víc vře, dostává vypravěč nové proměnné do hry. Dále je tu Spirála šílenství, která naopak ovlivňuje hráče tím, jak se setkávají se stále podivnějšími věcmi a pohrává si s jejich psychikou, až se dostanou do bodu, kdy se jejich postava začne měnit.

High School Cthulhu – Roleplaying Game zdroj: Gear Games

Hrát se dá vlastně za všechny archetypy typické pro příběhy středoškolských dramat, tedy nechybí rozstleskávačky, nerdi, ani rebelové nebo gotici. Všechny kategorie mají navíc několik různých variant – roztleskávačka může být třeba zlatíčko stejně jako mrcha; z rebela uděláte stejně tak aktivistu, jako třeba skejťáka; a z goťáka může být jak emař či metalista, tak někdo, kdo se zajímá o okultismus.

A pak i komiksová stylizace příručky s odkazy na dobovou popkulturu vypadá prostě skvěle a stylizace do pokresleného, nálepkami polepeného školního sešitu jí sluší. Tvůrci využívají jak původní povídku Stín nad Innsmouthem, tak další díla H.P. Lovecrafta, aby co nejlépe zpracovali celý slavný mýtus kolem prastarých a všeho jim podobného.

kampani je kromě základní příručky pravidel dostupná ještě kniha Extra Curricular Horrors, která přináší tři hratelné příběhy, které vás uvedou do světa hry stejně jako Audreys Diary, který to ale udělá formou komiksu.

Všechny tři knihy v PDF spolu s elektronickou verzí zástěny pro vypravěče a mapou Innsmouthu pořídíte za 480 korun. Základní příručku v pevné vazbě se sadou kostek a všemi zmíněnými elektronickými materiály koupíte za 1 500 korun. Pokud chcete všechny příručky fyzicky společně s mapou, zástěnou a kostkami, vyjde vás to už na 3 150 korun, přičemž k téhle edici jako k jediné dostanete i všechny fyzické cíle z kampaně, k předchozím jsou pouze ty elektronické.

Poštovné do EU činí macatých 500 korun a hra by se měla odesílat k podporovatelům v červnu roku 2025. Už teď ji ale můžete vyzkoušet ve formě rychlých pravidel, která jsou tradičně dostupná zdarma.

Nejnovější články