RPG podle ságy Archiv Bouřné záře útočí na Kickstarteru na rekord
Novinka zdroj: Brotherwise Games

RPG podle ságy Archiv Bouřné záře útočí na Kickstarteru na rekord

13. 8. 2024 16:30 | RPG | autor: Michal Krupička |

Brandon Sanderson je legenda mezi fantasy spisovateli. Nejen že napsal poslední tři knihy Kola času, ale hlavně se proslavil vlastní ságou Archiv Bouřné záře. Bylo jen otázkou času, než se tohle dílo někdo pokusí převést z příběhů na naše stoly. Takzvané Cosmere Roleplaying Game dorazilo na Kickstarteru a že to byl opravdu dobrý nápad, nejlépe dokazuje vybraná částka, která už překročila 163 milionů korun, a to do konce kampaně zbývají ještě dva týdny. Už teď jde o druhé nejvýdělečnější RPG v Historii Kickstarteru po Avatar Legends: The Roleplaying Game, které vybralo 218 milionů korun.

A tvůrci rozhodně netroškaří. První knihy se zaměří právě na Archiv Bouřné záře, ale už teď plánují převést do hry další díla slavného autora, a tak se můžete těšit na Mistborn, Elantris nebo Worldhopper. Navíc se pyšní tím, že světy nejen adaptují, ale i rozšíří. Už teď budou mít v sobě příručky dvojnásobek ilustrací než původní artbooky k těmto světům.

Samotný systém je originální a staví na celkem klasickém systému dvacetistěnné kostky a přičtení dovednosti. Přidává ale také kostku, která se používá pro riskantní situace. Ta vám může třeba vytvořit extra příležitost nebo celou akci zkomplikovat a zvýšit její obtížnost. Povolání jsou samozřejmě vytvořené přímo na míru světu, kde nechybí Shardborne oděný ve speciální zbroji a třímající úlomkovou čepel; Artifabrian, učenec s nadáním na technologii; nebo Knight Radiant využívající Slovo k aktivaci svých schopností. Navíc každé povolání má své vlastní stromy dovedností a můžete ho tedy upravovat k obrazu svému.

Cosmere Roleplaying Game zdroj: Brotherwise Games

Kampaň nabízí celkem tři hlavní knihy. Stormlight Handbook je základní příručkou se vším, co k tomu patří. Nabídne navíc i rady pro vypravěče, jak budovat příběhy a NPC v Sandersonově světě. Stonewalkers Stormlight Adventure zase nabízí kampaň pro postavy od první do sedmé úrovně. Má šest kapitol a obsahuje nový, kanonický příběh od Dana Wallse a samotného Brandona Sandersona. Poslední Stormlight World Guide popisuje hlavně svět, jeho kultury a významné postavy a figuruje i jako první artbook.

Navíc už teď můžete v kampani koupit základní knihy ze série Mistborn, které ale vyjdou až v roce 2026. Přitom se jedná o stejný princip jako u knih Stormlightu tedy jedna kniha je o světě, druhá přináší kampaň a poslední pravidla.

V kampani si musíte pořídit minimálně dvě příručky v PDF za 1 380 korun a v pevné vazbě za 2 200 korun. Částka ale samozřejmě rychle naskakuje, jak si k tomu začnete přihazovat další knížky, karty, žetony, mapy, zástěnu, speciální kostky či figurky, kdy se dostanete až na 8 900 korun. K fyzickým knihám je samozřejmě ještě třeba připočíst poštovné, které by se mělo pohybovat od 460 do 1 040 korun v závislosti na objednávce.

Na první pohled se to může zdá jako drahá zábava, ale je nutné si uvědomit, že ve většině případů pořizujete vlastně dvě hry. Stormlight vyjde v září 2025 a Mistborne někdy v roce 2026.

Nejnovější články