V roce 2024 se D&D dočká revize základních příruček i velkého dobrodružství s jedním z nejznámějších záporáků
Novinka zdroj: Wizards of the Coast

V roce 2024 se D&D dočká revize základních příruček i velkého dobrodružství s jedním z nejznámějších záporáků

16. 2. 2024 9:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Vydání nových základních příruček pro Dungeons & Dragons je na spadnutí. Konkrétně jde o tři knihy pravidel pro hráče, vypravěče a bestiář. Nejedná se sice o novou edici, ale i tak v nich fanoušci nejpopulárnější hry na hrdiny najdou nové mechaniky, úpravy těch starých a další obsah. A díky tiskové zprávě studia Wizards of the Coast už známe datum vydání a s tím podivnou skutečnost, že příručky dorazí postupně.

První se dočkáme té nejdůležitější, tedy Players Handbook. Ta dorazí letos 17. září a k hraní je naprosto nezbytná, protože obsahuje všechna důležitá pravidla. Jako druhá dorazí 12. listopadu příručka pro vypravěče. Na poslední, tedy Monster Manual, si počkáme až do nespecifikovaného data na začátku roku 2025. Dává smysl, že vyjde až jako poslední, protože bez bestiáře se hra obejde nejsnáze, ale i tak mi celkové vydávání knih postupně přijde velice podivné.

Tvůrci slibují kompatibilitu knih s libovolnými dalšími materiály, co k páté edici D&D vyšly a zároveň by se mělo jednat o zábavný přídavek k původní verzi základních pravidel. Nová verze prošla několika herními testy a podle střípků informací by v nich měl být přepracovaný například systém náhodných setkání a přidán systém pro výstavbu pevnosti. Zároveň se mluví i o intuitivnějších pravidlech pro vypravěče, a dokonce se zmiňuje, že práce DM (dungeon mastera) nebyla nikdy snazší než s touto upravenou verzí.

Dungeons & Dragons zdroj: Wizards of the Coast

Na konkrétnější informace si ještě musíme počkat, ale studio aspoň poskytlo informace k dalším knihám. Jednou z nich je antologie šesti kratších příběhů, která se točí kolem džina plnícího přáni. Další je ale mnohem zajímavější, jelikož vrací jednoho z nejznámějších záporáků – toho, kterého si pro svou poslední sérii půjčil i seriálový hit Netflixu Stranger Things. Ano, Vecna.

Ostatně jeho jméno je i v samotném názvu knihy Vecna: Eve of Ruin. Tisková zpráva tuto kampaň, která provede hráčem výpravou od 10. do 20. úrovně, o ní mluví jako o příběhu s vysokými sázkami, během kterého bude osud multiversa viset na vlásku. Kampaň začne ve známém světě Forgotten Realms, ale pak se podívá do dalších koutů rozlehlých vesmírů, jako jsou Planescape, Spelljammers, Eberron, Ravenloft, nebo dokonce Dragonlance.

V příručce se objeví i legendární postavy z celého multiversa a postavy na ně během svého putování narazí. Na návrat ikonického liche, který se objevil už v první edici D&D, se můžete těšit 21. května a Wizards of the Coast se netají svou inspirací v Marvelovkách a Thanosovi, když i využívají pokřik „Avangers, Assemble!“, tedy pozměněný na „Archmages, Assemble!“

Nejnovější články