V RPG Helluva Town se spojují animáky s drsným podsvětím New Yorku
Novinka zdroj: Acheron Games

V RPG Helluva Town se spojují animáky s drsným podsvětím New Yorku

23. 7. 2024 11:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Třicátá léta minulého století jsou plná gangsterů ze staré školy, hrdinů zahalených cigaretovým kouřem a dam v nesnázích stejně tak krásných jako nebezpečných. A přesně do takového New Yorku vás vezme nové RPG Helluva Town. Nebude to obyčejný, černobílý New York. Je pořádně barevné. Helluva Town totiž do žánrového mixu přidává postavy z animáků a s nimi pořádnou dávku chaosu.

Zdá se vám to jako šílenost? Musím oponovat. Vzpomeňte si třeba na film Falešná hra s králíkem Rogerem z roku 1988. Tenhle dnes už kultovní snímek dělal přesně to samé a byla to neskutečná zábava. Vlastně i třeba takový Miroslav Žamboch si ve své knize Megapolis pohrává s dost podobnou myšlenkou, jen mnohem přízemněji zpracovanou a doplněnou o hromady dalších postav z popkultury. A právě tohle přenesení šílených postav do vážného, temného světa, který si s nikým nebere servítky, má hromadu potenciálu.

Dostanou se vám do ruky zbraně od firmy SCAM ink, mezi které patří třeba legendární pistole, která střílí kladivo na pružině. Budete utíkat před gangstery z Ducko Family nebo se obávat návratu Krysáka Jimmyho. Postavy a předměty samozřejmě nejsou přímo licencované, ale pokud znáte animáky, bude vám naprosto jasné, odkud se inspirace bere.

Sytém se pyšní svou jednoduchostí, kdy celá příručka bude mít kolem 100 stran. Najdete v ní předpřipravené charaktery inspirované legendami z animáků a návody, jak si vytvořit vlastní postavy, popis města a jak hru hrát. Samotná pravidla jsou postavená (jak už název napovídá) na systému Helluva, který využívá pokerové karty na vyhodnocování situací. Jedná se o zábavnou mechaniku, která se ke světu Helluva Town opravdu hodí. Pro bližší představu se můžete začíst do rychlých pravidel, na nichž je vidět, že to dává styl.

Obrázky jako by vypadly z dobových animáků, čemuž se nemůžeme divit, když ilustrátor pravidel Shaw Dickinson stojí za doprovodným komiksem k famózně zpracované videohře Cuphead. Když si k tomu přidáte možnost utéct přes dveře, které si nakreslíte na zeď či to, že místo zranění dostáváte Bonks nebo to, že vaše největší eso v rukávu je magický inkoust… co víc prostě dodávat.

Kickstarterová kampaň hry Helluva Town už sice skončila, ale nechybí dodatečná možnost se ještě přidat s objednávkou. Základní kniha vás vyjde na 720 korun, kniha s dobrodružstvími a ilustracemi je naceněná na 460 korun, zatímco za pokerový balíček dáte 420 korun a za zástěnu 350 korun. Nechybí ani možnost výhodnějších balíčků a poštovné činí 420 korun. Hry byste se měli dočkat příští rok v červenci.

Nejnovější články