Žoldácké RPG Valraven od tvůrců Broken Tales čerpá z Hry o trůny i Dragon Age
Novinka zdroj: The World Anvil

Žoldácké RPG Valraven od tvůrců Broken Tales čerpá z Hry o trůny i Dragon Age

14. 5. 2024 9:00 | RPG | autor: Michal Krupička |

Na Backerkitu právě probíhá kampaň na RPG Valraven: The Chronicles of Blood and Iron od tvůrců populárních Broken Tales a Dead Air: Seasons. Po Evropě plné pokroucených pohádkových bytostí a zombie apokalypse tu tak máme další zajímavé téma – temnou středověkou fantasy, kde se stanete členy bandy žoldáků, kteří se budou snažit vybojovat si své místo ve světě zmítaném válkou a intrikami a kde temní bohové čekají na svou příležitost do něj vtrhnout.

Valraven běží na systému Monarch stejně jako předchozí dvě hry studia. Jeho pravidla jsou svižná, dávají důraz na popis akcí a silných i slabých stránek postav. Nechybí ani soma, která představuje psychické síly postav, do nichž můžete sáhnout pro posílení akcí nebo při využívání některých schopností. Při hodech navíc sami určujete, jak moc chcete riskovat, protože volíte, jakého stupně úspěchu budete chtít dosáhnout a s tím i kolik kostek budete házet. Přitom jediná jednička znamená neúspěch.

K tomu se přidávají další zajímavé mechaniky, jako je možnost se vyhnout zranění výměnou za to, že se postavě zhorší její psychický stav nebo skupinové vytváření NPC, za které si členové družiny mohou i zahrát, když jejich postava není zrovna na scéně. Zkrátka a jednoduše Monarch systém funguje i pro žoldácké dobrodružství na výbornou.

Samotný svět Valravenu má dva hlavní pilíře. Prvním je tažení s vaší žoldnéřskou skupinou, kde se budete účastnit bitev, přežívat v divočině a světě zmítaném válkou. Druhá je neméně nebezpečná a týká se překonání dvorních intrik, přičemž ověří vaše schopnosti přežít složitý politický život ve světě, kde loajalita má cenu pár mincí a každý má své vlastní plány a cíle.

Valraven: The Chronicles of Blood and Iron zdroj: The World Anvil

Valraven je totiž ve válce. Erenwaldské císařství stojí proti Dormaské republice, svatá církev Světla se snaží mezi nimi zjednat příměří, na severu jsou barbarské klany, z východu se blíží tajemní Darokaři a lidé chycení mezi konflikty velmocí se uchylují k uctívání prastarých démonů. Nechybí ani lidé nadaní komunikací s dušemi mrtvých nebo přírodou, kteří představují zdejší hratelné uživatele magie. Je zkrátka vidět, že tvůrci správně zvládají vytvářet zajímavý svět, který skvěle sedne k tématu. Tvůrci se navíc otevřeně hlásí k inspiraci ve Hře o trůny a videohře Dragon Age.

kampani najdete dvě knihy, z nichž jedna obsahuje základní pravidla, 11 rolí žoldáků či systém čtyř sezón, který vysvětlí, jak vést bitvy, souboje s bossy, intriky i navrhnout osobní cíle vaší postavy. Druhá kniha Book of Eclipse rozebírá mystičtější část světa, a dokonce umožní hrát i za vyznavače démonů. Pokud si vystačíte se základní knihou v PDF, bude vás stát 474 korun, digitální verze obou knih 825 korun. Fyzická verze základní příručky v pevné vazbě s pozlacenými okraji stran stojí 1 150 korun a dostanete k ní fyzické listy jednotlivých povolání. Obě knihy ve fyzické podobě s pouzdrem stojí 2 250 korun.

V nejvyšší edici za 3 000 korun kromě knih v pouzdře najdete i kostky, balíček tematických tarotových karet, které pomůžou při generování situací, soubojů i osudu NPC postav a ještě sadu vytištěných obrazů z pravidel. Zároveň nechybí ani další cíle z kampaně, kde se zatím odemknulo rozšíření úvodního scénáře, jeho pokračování, podrobný popis města Widmar a modul do virtuálního herního klienta Alchemy. Na své odemčení ještě čeká mód bez vypravěče.

Poštovné bude odhadem činit 500 korun a daň už je v ceně. A pokud se vám nechce čekat do druhého čtvrtletí dalšího roku, kdy hra oficiálně vyjde, můžete zdarma zkusit rychlá pravidla, která vám ukáží a vysvětlí základní mechaniky, nabídnou sadu předpřipravených postav a představí svět v dobrodružství. Ostatně brzy si u nás budete moct o nich přečíst víc, protože hru jsme na jejich základě už vyzkoušeli.

Nejnovější články