Hutná ekonomická hra Founders of Reyvick od Garfielda a GMT staví na skutečných teoriích oceněného ekonoma
Novinka zdroj: GMT Games

Hutná ekonomická hra Founders of Reyvick od Garfielda a GMT staví na skutečných teoriích oceněného ekonoma

27. 5. 2024 16:30 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

Richarda Garfielda snad není třeba nijak zvlášť představovat – stačí se podívat na úctyhodný seznam jeho her. Časem se k nim doufejme zařadí i chystaný, ryze ekonomický zážitek Founders of Reyvick, který ale nejprve musí projít programem P500 vydavatelství GMT Games, tedy musí se najít 500 závazných předobjednávek, aby hra byla vůbec vyrobená.

Richard Garfield je známý karetními a deskovými hrami, které jsou často přístupné i svátečnějším hráčům a rodinám. Něco takového se ale nedá říct o hrách z portfolia GMT, které míří na nejzkušenější hráče a často simulují nejrůznější historické konflikty.

Founders of Reyvick zdroj: GMT Games

Spojení tohoto autora a studia je proto velice neobvykle a o to víc vzbuzuje zvědavost. A jak to z prvního popisu vypadá, Founders of Reyvick bude opravdu nevšední hrou pro pravděpodobně velmi úzce zaměřenou skupinu hráčů.

Jedná se o ekonomickou hru odehrávající se na nové planetě Reyvick, z níž si tři až pět mocností v rukách hráčů snaží ukousnout co největší díl pro sebe. A děje se tak skrz nekonečný koloběh nákupů a prodejů.

Founders of Reyvick zdroj: GMT Games

Planeta je totiž velmi bohatá na prapodivnou faunu, flóru, zvláštní přírodní úkazy a vzácné materiály. Vše to můžeme souhrnně označit jako aktiva, která jsou ve hře zastoupená kartami projektů. A když je něco aktivum, tak je to na prodej.

Hráči proto ve hře pro své společnosti získávají nejrůznější majetek, který se ale u nich nemusí dlouho ohřát. Na začátku svého tahu totiž musíte každý jednotlivý svůj majetek nacenit a pak už je na ostatních hráčích, zda se jim nabídka zdá atraktivní a o daný projekt vás připraví a vy vyděláte, nebo se jim bude cena zdát přemrštěná a necháte si ho.

Druhý případ pro vás ale nemusí být nejšťastnější, jelikož na konci kola vás rada této nové planety zkásne na daních, které se odvíjejí od výše vámi nastavené ceny. Takže vás kolo co kolo čeká dilema, jakou cenu nastavit tomu kterému majetku, abyste na něm vydělali a netratili moc na daních. Na konci hry se vítěz určí podle součtu jeho bohatství a udrženého majetku.

Celá hra je postavená na teorii Nobelovou cenou ověnčeného ekonoma Williama Vickreye (jehož příjmení se promítlo do názvu hry) a přihlíželo se i ke knize Radical Markets od Erica Posnera a Glena Weyla, takže by o opravdu hutný ekonomický zážitek mělo být postaráno.

Teď už jen doufat, že se najde 500 odvážlivců, kteří si hru předobjednají přímo u GMT za snížených 1 370 korun (plná cena bude činit 2 000 korun). Dosud tak učinilo 252 zájemců. Přidáte se k nim?

Nejnovější články