Founders of Reyvick

Podrobnosti
Počet hráčů:
Herní doba:
90-120 min.
více méně
Doporučený věk:
Ilustrátoři:
Původní vydavatel:
Český vydavatel:
Rok vydání původní verze:
Datum vydání české verze:
Ocenění:

Founders of Reyvick je ekonomická hra pro 3-5 hráčů, která se zabývá spekulacemi a soutěží v nově osídleném světě Reyvick. Každý hráč ovládá společnost, která na planetě teprve začíná a snaží se nashromáždit co největší bohatství a vytvořit co největší odkaz. Hráči rozmisťují své partnery, aby shromažďovali zdroje ze svého majetku a realizovali projekty, které podporují výzkum, průzkum a budování na celé planetě.

Hra Founders of Reyvick se točí kolem aktiv, která zahrnují čtvrti na Reyvicku a také speciální aktiva, která se v každé hře liší. Společnosti soutěží o vlastnictví těchto aktiv a využívají zdroje a příjmy, které poskytují, přičemž maximalizují svůj zisk nákupem za nízkou cenu a prodejem za vysokou. Každé herní kolo začíná vyřešením tahu destiček událostí. Většina destiček umisťuje do různých čtvrtí Reyvicku nové obyvatelstvo, zdroje, jako je výzkum flóry a fauny, nebo tajemné "Unobtanium", ale některé události představují pro společnosti překážky, které musí překonat.

Přestože slib bohatých zdrojů přilákal do Reyvicku mnoho lidí, zdejší ekonomické klima je jedinečné. Na rozdíl od jiných planet používá vládnoucí rada Reyvicku radikální přístup k řízení mnoha společností, které na Reyvicku usilují o zisk. V každém kole hry musí každý hráč stanovit cenu, za kterou by byl ochoten prodat každý svůj majetek jinému hráči. Hráči jsou pak povinni respektovat vlastní nacenění, takže cenu je třeba zvolit pečlivě; pokud ji nastavíte příliš nízko, někdo jiný vaše aktiva převezme a vydělá na tom, ale na konci kola musíte z ceny, kterou jste nastavili, zaplatit daně z každého aktiva, takže ji také nechcete nastavit příliš vysoko.

Jakmile jsou ceny stanovené, Rada rozdělí všechny daně, které byly vybrány v předchozím tahu. Určitá část těchto daní bude financovat veřejné projekty, které jsou umístěné ve čtvrtích pro blaho jejich občanů – a firem – zatímco zbytek je rozdělený mezi hráče. Práva na zdroje a zisky ze čtvrtí nebo zvláštního aktiva jsou vždy na prodej; každá společnost je může koupit zaplacením ceny stanovené současným vlastníkem – a každé aktivum na Reyvicku má svou cenu!

Jakmile aktivum zakoupíte, musíte okamžitě nastavit cenu jako na začátku tahu. Můžete ji nastavit na libovolnou částku, která je vyšší než ta, kterou jste zaplatili, ale Rada vás zdaní na základě toho, jakou hodnotu vaše aktiva mají, a tyto daně se rozdělují jako pobídky v rámci partnerství veřejného a soukromého sektoru, takže z vašich peněz na daních může nakonec těžit vaše konkurence.

Na konci hry vyhrává hráč s největší kombinací majetku, aktiv a projektů. Hra Founders of Reyvick vychází z ekonomických teorií nositele Nobelovy ceny za ekonomii Williama Vickreyho a také ze spisů Erica Posnera a Glena Weyla, zejména z jejich knihy Radical Markets.

zobrazit více zobrazit méně
Nic tady není

Nejnovější články